Nutria pojawia się na niemieckich stołach
Starsi czytelnicy pamiętają modne przez pewien czas w latach PRL-u hodowle nutrii, z których pozyskiwano futra i mięso, co było zrozumiałe w czasach wiecznego niedoboru wszystkiego. Tymczasem portal polskiobserwator.de informuje, że mięso nutrii zaczyna być promowane u naszego zachodniego sąsiada. Wszystko za sprawą jednego z masarzy, który postanowił wykorzystać mięso nutrii odstrzeliwanych przez myśliwych.
Jak wyjaśnia wytwórca wyrobów z nutrii, ich mięso w smaku jest czymś w rodzaju mieszanki królika i wieprzowiny, a przy tym bardzo zdrowe. Problemem jest tylko wygląd zwierzęcia, przypominającego przerośniętego szczura, choć jak zapewniają specjaliści, nie mającego zbyt wiele wspólnego z mieszkającym w miastach (i nie tylko) gryzoniem.
Źródło: https://polskiobserwator.de/aktualnosci/mieso-nutrii-w-sklepach-jest-zdrowsze-niz-mieso-innych-zwierzat-stalo-sie-hitem/