AKTUALNOŚCI

Nie ma impulsu do obniżenia cen jaj

W RMF24 gościł ekonomista banku Credit Agricole Jakub Olipra. Pytany o powody obniżki cen masła i jednoczesne podwyżki jaj ekonomista wyjaśniał, że obecnie na rynku światowym jest nadwyżka produkcji mleka, co w efekcie musiało wywołać spadek cen produkowanego z niego masła. Inna sytuacja panuje w produkcji jaj. Tu ze względu na rosnące koszta produkcji i ogólnoświatową epidemię grypy ptaków spada liczba niosek.

„Niepokojące jest również to, że jeżeli w Europie Zachodniej tych jaj brakuje i ceny idą w górę, to będzie oddziaływało to w kierunku wzrostu cen również w Polsce, ponieważ my poprzez zwiększony eksport będziemy wysyłać tam nasze jaja. Natomiast przez to, że u nas zacznie ich brakować, to ceny również pójdą w górę” – wyjaśniał ekspert. Cały wywiad można posłuchać tutaj: https://www.rmf24.pl/radio/news-dlaczego-maslo-tanieje-a-jajka-drozeja,nId,6573253#crp_state=1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może to Cię zainteresuje?
Close
Back to top button