MAKROEKONOMIA

Szwajcarzy wchodzą w drobiowy biznes

Znani przede wszystkim z banków, produkcji broni i urządzeń przemysłowych Szwajcarzy zaczynają rozwijać produkcję drobiu. Jak informują media, w ubiegłym roku liczba hodowanych w tym kraju kurczaków wrosła o 4,4 procenta i doszła do ponad 13 milionów sztuk. Wbrew pozorom nie jest to trend wywołany ostatnimi zawirowaniami na rynku jaj i drobiu. Jak wskazują dane Federalnego Urzędu Statystycznego, jeszcze w 1985 roku w Szwajcarii zarejestrowane było 6,2 mln ptaków. W 2005 liczba ta wzrosła do 8,1 miliona, żeby w 2015 osiągnąć pułap 10,7 mln sztuk. Jednocześnie zmniejszyła się liczba ferm, co oznacza konsolidację produkcji w dużych fermach. Obecnie drób na terenie Szwajcarii hoduje się w ponad 14 tysiącach ferm. Jednocześnie odnotowano wzrost produkcji innych rodzajów mięsa oraz powierzchni upraw przeznaczonych po różnego rodzaju zboża.

źródło: https://www.laregione.ch/svizzera/svizzera/1640050/ettari-pollame-svizzera-alleva-avena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button