
Sytuacja na rynku drobiarskim w 2023 roku zdaniem Dariusza Goszczyńskiego
Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, który przedstawił ocenę minionego roku i prognozy na rok obecny.
Prezes KRD-IG zwrócił uwagę, że minione miesiące to przede wszystkim niepewność związana z epidemią COVID-19, ptasią grypą i wojną na Ukrainie. Tylko w 2022 roku koszty pasz wykorzystywanych w produkcji drobiu wzrosły o 40 procent, choć pierwsze wzrosty odnotowano już w 2021 roku. To oczywiście przełożyło się na wzrost cen mięsa drobiowego. W Polsce, wg. GUS, mięso drobiowe zdrożało o 38 procent. Dla porównania w Hiszpani było to 49 procent, w Bułgarii 45 proc., czy 70 procent na Węgrzech.
Do wyzwań stojących przed branżą w 2023 roku Goszczyński zaliczył grypę ptaków, której od połowy grudnia odkryto ponad 30 ognisk w różnych częściach kraju. Drugim, nie mniej ważnym zagadnieniem, będzie wpływ rosnących cen energii na produkcję drobiu i jaj. Pomimo licznych apeli polskie władze nie zostały zaliczone do sektorów energochłonnych. Bez wątpienia odbije się to na kosztach produkcji i jej opłacalności.
Oprac. Red.
Więcej na: https://biznes24.pl/czy-zywnosc-zdrozeje-w-2023-roku-sytuacja-branzy-rolno-spozywczej-rozmowa/