w , , ,

W kończącym się roku Polska sprzedała za granicę o 27 proc. więcej żywności niż w 2021 roku. Jednym z głównych przebojów eksportowych było polskie mięso drobiowe.

Jak informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w okresie od stycznia do października 2022 roku wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wzrosła o 27,3 procent. Najwięcej sprzedajemy mięsa i przetworów mięsnych (8 miliardów euro), którego sprzedaż wzrosła o 39 procent. Najwięcej sprzedajemy mięsa drobiowego, wołowiny, wędlin i wieprzowiny.  Największymi odbiorcami naszych produktów są Niemcy, Holendrzy, Francuzi, Włosi i Czesi.

Źródło: KOWR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Wicepremier i minister rolnictwa o potrzebie pomocy dla Ukrainy i o obawach naszych rolników przed niekontrolowanym importem żywości z tego kraju.

Białoruś ogranicza import dla artykułów z województw wielkopolskiego, łódzkiego i opolskiego – to efekt wykrycia nowych ognisk ptasiej grypy.