RYNEK KONSUMENTA

Rząd Wielkiej Brytanii będzie wspierał badania nad tzw. zrównoważonym białkiem

Jak donosi portal vegconomist, Brytyjska Rada ds. Badań Biotechnicznych i Biologicznych (BBSRC) przeznaczy 16 milionów funtów na badania poświęcone nowej żywności i zrównoważonego białka, przez co należy rozumieć m.in. mięso hodowlane, czy żywność pochodzenia roślinnego.

W ocenie agencji rządowej, dzięki takim badaniom możliwe będzie w przyszłości uzyskanie alternatywnych źródeł żywności wytwarzanych w nowoczesny i innowacyjny sposób.

Autor artykułu przypomina, że w tym samym czasie przygotowany przez Unię Europejską program Horyzont Europa przewiduje przekazanie 25 milionów euro na badania nad białkami uprawnymi i fermentowanymi.

Jak podkreślają przedstawiciele agencji, być może dzięki badaniom nad alternatywnymi źródłami białka uda się zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe na Wyspach Brytyjskich przy zachowaniu odpowiedniego pułapu cenowego nowych produktów, dzięki czemu staną się one dostępne także dla szerokiego grona konsumentów.

Oprac. Red.

Na podstawie: https://vegconomist.com/science/uk-government-sustainable-protein-research/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button