W klatkach, czy na wolności i jaki ma to wpływ na jakość jajka
Takie pytanie zadaje sobie autor artykułu w portalspożywczy.pl. W obszernym tekście możemy przeczytać m.in. opinie specjalistów na temat hodowli drobiu w klatkach oraz na wolnym wybiegu. Przytaczany przez dziennikarza ekspert nie ma wątpliwości, że chów klatkowy jest demonizowany przez osoby, które nie mają zbyt dużej wiedzy na temat drobiu oraz zasad jego hodowli. Jako jeden z argumentów świadczących o tym może być fakt, że nioska zestresowana, a więc przetrzymywana w nieodpowiednich dla niej warunkach, nie jest specjalnie zainteresowana znoszeniem jaj. Kolejnym argumentem za utrzymaniem ptactwa w budynkach jest ochrona zwierząt przed możliwością zarażenia się ptasią grypą oraz spożywaniem innej, niż specjalnie przygotowana przez specjalistów, karmy.
Argumenty przytoczone w artykule, bardzo ciekawym i zawierającym merytoryczne argumenty, może być podstawą do dyskusji z różnego rodzaju „ekspertami” głoszącymi potrzebę wypuszczenia wszystkich zwierząt hodowlanych na wolność i powrotu do „ekologicznych” sposobów zdobywania żywności.
Więcej: https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/dobrostan-kur-w-klatce-jest-czy-go-nie-ma,216808.htm
l