MAKROEKONOMIA

Pod względem ilości żywności, Polska jest bezpieczna – uważają eksperci

Na portalspożywczy.pl pojawiła się rozmowa z Marcinem Wrońskim, wicedyrektorem KOWR-u. Rozmówca dziennikarza zapewnia w niej, że nasz kraj pod względem bezpieczeństwa żywnościowego nie ma obecnie żadnych powodów do niepokoju. Wprost przeciwnie, znakomita część polskiej produkcji żywności trafia na eksport. W ubiegłym roku była to kwota 37 miliardów dolarów, a w tym jest szansa na osiągnięcie wyniku 50 miliardów.

„Na eksport trafia 80 proc. wołowiny, 60 proc. drobiu, dużo eksportujemy wieprzowiny, produktów mlecznych i zbóż. To pokazuje, jaki mamy potencjał, więc nie musimy się martwić, że żywności zabraknie” – uważa Wroński.

W ocenie zastępcy dyrektora KOWR, polscy producenci żywności, którzy wywalczyli już sobie pozycję na rynkach światowych, w przyszłości muszą stawiać przede wszystkim na jakość oferowanego produktu.

Oprac. Red.

Więcej: https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/kowr-bezpieczenstwo-zywnosciowe-polakow-nie-jest-zagrozone,216659.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button