Pod względem ilości żywności, Polska jest bezpieczna – uważają eksperci
Na portalspożywczy.pl pojawiła się rozmowa z Marcinem Wrońskim, wicedyrektorem KOWR-u. Rozmówca dziennikarza zapewnia w niej, że nasz kraj pod względem bezpieczeństwa żywnościowego nie ma obecnie żadnych powodów do niepokoju. Wprost przeciwnie, znakomita część polskiej produkcji żywności trafia na eksport. W ubiegłym roku była to kwota 37 miliardów dolarów, a w tym jest szansa na osiągnięcie wyniku 50 miliardów.
„Na eksport trafia 80 proc. wołowiny, 60 proc. drobiu, dużo eksportujemy wieprzowiny, produktów mlecznych i zbóż. To pokazuje, jaki mamy potencjał, więc nie musimy się martwić, że żywności zabraknie” – uważa Wroński.
W ocenie zastępcy dyrektora KOWR, polscy producenci żywności, którzy wywalczyli już sobie pozycję na rynkach światowych, w przyszłości muszą stawiać przede wszystkim na jakość oferowanego produktu.
Oprac. Red.