Jak podaje portal tylkonauka.pl, naukowcy (psychologowie) z University of Bath przeprowadzili badania, na podstawie których wysnuto wniosek, jakoby „mięso” wytworzone z roślin miało większe korzyści dla zdrowia ludzkiego i środowiska naturalnego.
Według autorów badania, przy opracowywaniu wyników skorzystano z blisko pięćdziesięciu badań obejmujących różne skutki spożywania mięsa roślinnego, które jest przygotowywane w sposób dający konsumentom poczucie kontaktu z naturalnym mięsem.
Trzeba zaznaczyć, że badania brane pod uwagę w ankiecie, można uznać za ewidentnie ukierunkowane pod tezę o „cudownych” efektach wyeliminowania lub radykalnego ograniczenia produkcji mięsa. Nie zabrakło w nich informacji o wyjątkowych efektach stosowania diety opartej na roślinach i grzybach dla naszego zdrowia.
Niestety, bez dokładnego zapoznania się z wynikami badań i materiałami, na podstawie których je przygotowano, nie można w sposób wiarygodny ocenić ich wartości naukowej. Co więcej, bez wiedzy, na jakiej próbie dokonano badań, kto się na nią składał i jakie pytania zadawano, można mieć wątpliwości, czy badania były w pełni bezstronne.
GIPHY App Key not set. Please check settings