Urzędnicy z Hiszpanii zalecają ograniczenie spożycia mięsa
Jak informuje portal foodfakty.pl, Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) ogłosił nowe rekomendacje na temat ilości spożywanego mięsa przez mieszkańców tego państwa. Jest to o tyle istotne, że Hiszpanie statystycznie jedzą najwięcej mięsa w Unii Europejskiej.
Według nowych rekomendacji, do zdrowego życia i zgodnego z interesem całej planety, Hiszpanom powinny wystarczyć zamiast 2-4, 0-3 porcje mięsa tygodniowo, najlepiej drobiowego. Mieszkańcy półwyspu powinni także zredukować spożycie mleka i jaj. Tych ostatnich zaleca się jeść do 4 tygodniowo. Specjaliści z ASEAN zalecają też zmniejszenie ilości wyrobów wytwarzanych ze zbóż, natomiast polecają zwiększenie ilości spożywanych ryb, orzechów i ziaren.
„Zmiana diety na bardziej zróżnicowaną i zbilansowaną, opartą przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego i w mniejszym stopniu na produktach zwierzęcych – zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej – może przyczynić się do poprawy zdrowia oraz ogólnego dobrostanu hiszpańskiej populacji, a jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ gospodarki żywnościowej na środowisko” – twierdzi AESAN
W ocenie AESAN, zmiany w rekomendacjach w pozytywny sposób wpłyną na zdrowie mieszkańców Hiszpanii, co ma znajdować potwierdzenie w różnego rodzaju badaniach naukowych.
oprac. red.