Portal strefaagro.pl przygotowała bardzo interesujące zestawienie informacji na temat jaj i ich producentów w naszym kraju. Oto niektóre z nich…
Polska od 2014 roku jest nieprzerwanie największym producentem drobiu w Unii Europejskiej i trzecim pod względem ilości dostawcą jaj w UE. W 2021 roku w Polsce wyprodukowano ogółem prawie 11 miliardów jaj, choć ten rok wcale nie był rokiem rekordowym.
Dla porównania, w 2012 roku w Polsce wyprodukowano 9,536 mld jaj, w 2016 – 10,59 mld, 2020 – 11,73 mld i 10,97 mld w 2021 roku. Z tej liczby około 85 procent to jaja konsumpcyjne. Pozostałe 15 procent to jaja wylęgowe.
Największą wydajnością mogą pochwalić się nioski w województwie opolskim, jednak najwięcej ferm jest na terenie województw wielkopolskiego i mazowieckiego. Te dwa ostatnie regiony zapewniają aż 56 procent potrzeb całego kraju pod względem jaj konsumpcyjnych.
Przeciętna nioska w RP znosi rocznie 236 jaj i jak wskazują dane, liczba ta systematycznie rośnie. W 2012 roku było to 195 jaj, w 2018 już 217 jaj. Jak już napisaliśmy, najbardziej wydajne są kury w województwie opolskim (264 jaj rocznie), a najmniej w województwie lubuskim (198 sztuk rocznie). Na szczęście Polacy, choć jest nas coraz mniej, nadal lubią jaja i chętnie je konsumują. W latach 2019-2020 statystyczny Polak zjadał rocznie od 156-157 jajek, czyli o około 50 sztuk mniej niż dziesięć lat wcześniej.
Skoro więc jajek jemy mniej, a produkujemy ich coraz więcej, to co dzieje się z nadwyżką? Jak wyjaśnia autor artykułu, 82 procent produkcji trafia na rynek unijny.
Według Ministerstwa Finansów, w 2021 roku za granicę sprzedano 141 tysięcy ton jaj za 160 mln Euro. Najwięcej jaj sprzedano do Niemiec (33 mln euro), Niderlandów (32 mln EUR), Węgier (13 mln EUR) i Czech (11 mln EUR). Jednocześnie do kraju importowano w 2021 roku 19 tys. ton jaj o wartości 20 mln euro.
Pomimo akcji różnego rodzaju propagatorów żywności vege, amerykański urząd FDA uznała jaja za „zdrową żywność”, co nie powinno zostać pominięte przez agendy rządowe innych państw i zdaniem specjalistów, będzie miało pozytywny wpływ na wzrost spożycia jaj na całym świecie.
Jeżeli chodzi o produkcję jaj na świecie, największym producentem pozostają Chiny, które odpowiadają za 35 procent globalnej produkcji. Kolejnym producentem są USA (8 proc) i Indie (7 proc.) Unia Europejska obejmuje 6 procent światowej produkcji jaj, przy czym Polska jest trzecim producentem jaj w UE (po Hiszpanii i Niemczech) i może pochwalić się 17 procentowym udziałem w produkcji jaj na terenie UE
oprac. Red.
GIPHY App Key not set. Please check settings