Na rynku unijnym wciąż spadają ceny jaj przeznaczonych do konsumpcji. W lipcu za 100 kilogramów produktów kategorii M i L płacono średnio 102,74 euro. To o 2,9 proc. mniej niż w czerwcu.

Zdaniem ekspertów Komisji Europejskiej to znaczna obniżka stawek bowiem w trzech poprzednich latach obserwowano nieznaczne wzrosty cen jaj w UE (średnio o 0,6 proc.). Analitycy zauważają, że towar ten był w minionym miesiącu aż o 23 proc. tańszy niż przed rokiem.

W Polsce stawki leciały w dół jeszcze szybciej niż przeciętnie we Wspólnocie. Sto kilogramów jaj kosztowało w naszym kraju 103,17 euro, czyli aż 13,2 proc. poniżej cen z czerwca i 27,3 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem. Obliczany natomiast przez Bank BGŻ BNP Paribas indeks cen w lipcu wyniósł 26 zł za 100 sztuk i był najniższy od czerwca 2011 r.

Potaniały również jaja przeznaczone do przetwórstwa. Według danych resortu rolnictwa w minionym miesiącu za tonę płacono średnio 2579,10 zł (-34,7 proc. r/r).

Eksperci przyznają, że trudno jednoznacznie ocenić spadkową tendencję cen jaj na unijnym i polskim rynku. Po części wynika to na pewno z sytuacji na amerykańskim rynku, gdzie szybciej niż przewidywano odbudowano stada kur niosek po epidemii ptasiej grypy. To z kolei przełożyło się na spadki stawek w tym wielkim kraju. Być może też, część producentów żywności, którzy do produkcji wyrobów wykorzystywali jaja, znalazła ich zamienniki, co ograniczyło popyt.

W Polsce dodatkowo – szacowane na podstawie wylęgów – pogłowie kur niosek w czerwcu było o 7,6 proc. większe niż przed rokiem. Mogło to wpłynąć na wielkość produkcji jaj i spadki cen.

Źródło: REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: